Over Spinthout
Spinthout is de plek waar de kracht van klassieke muziek voelbaar is en waar tegelijkertijd ruimte is voor nieuwe stromen, experiment, ongebruikelijke vormen en bewegingsvrijheid. De klassieke zangkunst is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Vaak is het groots en spectaculair, zoals bij veel opera’s, of gekunsteld en vormelijk, zoals bij liedrecitals met een zanger in de bocht van de vleugel. Spinthout wil de liedkunst menselijker maken: haar ontdoen van de gepolijste buitenkant en terugkeren naar de bron. Het zingen van het klassieke liedrepertoire moet weer aanhaken bij menselijkheid, kwetsbaarheid, natuurlijke grilligheid en rauwheid. Anders gezegd: het zingen van een lied moet echt zijn. Dan pas kan het raken.
Spinthout betekent in het plantenrijk trouwens het zachtere hout aan de buitenzijde van de stam van een boom. Het is het deel van de stam wat actieve cellen bevat. Het verzorgt de opwaartse sapstroom en dient als opslagplaats voor voedingsstoffen. En zo wil Stichting Spinthout ook zorgen voor sapstroom en voedingsstoffen. Zodat het harde hout van de klassieke muziek – de krachtige kern – kan blijven groeien en zich kan blijven vernieuwen.
Drijvende kracht achter Spinthout is zangeres Cora Burggraaf. Zij zong jarenlang op grote en kleine podia over de hele wereld in uiteenlopende vormen en samenstellingen. Van opera in La Scala in Milaan tot kindertheatervoorstellingen in de kleinste theatertjes, tot één op één concerten in huiskamers en in galajurk als solist bij orkesten.
Spinthout komt voort uit haar wens het traditionele format en conventies van de klassieke muziek open te breken. Om vocaal repertoire op een frissere manier te presenteren dan het traditionele liedrecital en op een directere manier contact te maken met het publiek. Om die reden heeft Cora Burggraaf zich de laatste jaren steeds meer beziggehouden met het bedenken en uitwerken van eigen programma’s en projecten.
In deze ’theatrale concerten’ combineerde zij gesproken en gezongen tekst met elkaar. Dat is bijvoorbeeld het geval in Bloot zijn en beginnen waarbij zij teksten gebruikte van Oek de Jong. Ook in Miroir de peine et d’amour, wat zij maakte voor Festival Boulevard, wordt gezongen en gesproken tekst gecombineerd, in dit geval van haar eigen hand. Samen met violist Liza Ferschtman bedacht zij voor Delft Chamber Music Festival een project rondom Die Sieben Todsünden van Kurt Weill, gecombineerd met teksten van onder andere Griet op de Beeck en Paulien Cornelisse.
Met Spinthout geeft Cora Burggraaf nu een nieuwe impuls aan haar ontwikkeling als maker en creëert zij ruimte om nieuwe initiatieven te ontplooien. In 2021 en 2022 wordt zij door Oranjewoud Festival begeleid in haar traject naar zelfstandig makerschap. Ze wordt hierbij ondersteunt door een Nieuwe Makers Regeling van het Fonds Podiumkunsten.
Algemene informatie
Statutaire naam: Stichting Spinthout
Adres: Frans van Mierisstraat 137-3, 1071 RR Amsterdam
RSIN-nummer: 862601794
Doelstelling
Het realiseren van muziekproducties uit te voeren op uiteenlopende podia en festivals (zowel in Nederland als daarbuiten), waarbinnen nieuwe wegen worden ontgonnen voor de overdracht van klassieke (vocale) muziek, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Meer informatie, zoals bijvoorbeeld de jaarrekening, kunt u hier inzien.
Beleidsplan 2021 & 2022
Bestuur (onbezoldigd)
Anna Bouwman – voorzitter
Corine Haitjema – secretaris
Erik Gerritsen – penningmeester
Peppie Wiersma – algemeen lid
Directeur
Cora Burggraaf